Egipt na widelcu

Kuchnia egipska jest połączeniem smaków innych narodów. Na talerzu możemy zasmakować zestawienia kuchni tureckiej, francuskiej, włoskiej, greckiej, sudańskiej a także indyjskiej.

W Egipcie dominuje religia islamu, dlatego też w potrawach nie znajdziemy wieprzowiny, ale zasmakujemy drobiu i wołowiny. Potrawy składają się głównie z warzyw i mięs, polewanych różnymi rodzajami sosów.

W przyprawach dominują; kurkuma, kminek, sezam, mięta, imbir, kolendra, pietruszka i goździki. Na śniadanie w Egipcie zjada się gotowany bób z oliwą, sokiem ze świeżej limonki, dużą ilością kuminu i kolendry oraz z wybitym na koniec jajkiem.

Główny posiłek w Egipcie spożywa się w godzinach 14-17. Składa się on z przekąsek, czyli z marynowanych warzyw podawanych z zimnymi sosami.

Drugim daniem jest zupa mięsna, rybna lub warzywna, następnie podaje się danie główne, które składa się z mięsa drobiowego, wołowego lub baraniego przyrządzanego na różne sposoby, a jako dodatek podaje się warzywa i chleb. Po daniu głównym konsumuje się owoce i desery.